Finances Públiques i Context Econòmic

L'exconseller Antoni Castells les inaugura amb una xerrada sobre la crisi i el context europeu
Jornades Universitat-Empresa/ Universitat de Lleida / UdL
[+] AMPLIAR IMATGELes jornades es van inaugurar ahir. / Foto: UdL
baixcorva
El deteriorament de les finances públiques, tant a nivell central, com autonòmic i local que ha provocat l'actual crisi econòmica i financera, ha centrat aquesta 23a edició de les jornades, que organitza anualment el Departament d'Economia Aplicada de la UdL. Els efectes que l'actual situació econòmica ha tingut sobre les finances públiques, així com les mesures que cal adoptar per recuperar l'estabilitat i el creixement han estat analitzades per reconeguts especialistes, entre els quals cal esmentar l'exconseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya entre el 2003 i el 2009, Antoni Castells.

Castells, que va ser l'encarregat ahir de pronunciar la conferència inaugural, va contextualitzar la crisi en el marc europeu. En aquest sentit va afirmar que el fet que Europa "s'hagi instal·lat en aquest dogmatisme típicament prusià de l'austeritat" no deixa massa marge de maniobra als governs nacionals. Tot i així va criticar que s'apliquin retallades per reduir el dèficit, quan el que fan és que caiguin els ingressos de l'Estat, i això encara provoca més dèficit. "Estem instal·lats en una espiral autorecessiva", va concloure.

Jornades Universitat-Empresa/ Universitat de Lleida / UdL
[+] AMPLIAR IMATGEAntoni Castells / Foto: UdL
baixcorva
Per la seua part, el degà de la Facultat i Economia, Pere Enciso, va criticar que la mala gestió del capital financer, "que va oblidar la prudència alhora de realitzar les inversions especulatives que van portar a la fallida del sistema, traslladés el problema al sector públic, obligant-lo a aplicar mesures restrictives" que han derivat en una crisi social que fa perillar l'Estat Social i els avenços distributius que havien incorporat les societats europees.

Enciso va reivindicar la creació d'una Banca pública, l'impuls de l'Estat Social per sobre la dictadura dels mercats financers i la pressió dels interessos del capital, i va alertar sobre el creixement de la desigualtat, de la pobresa, i dels exclosos socials, així com del retrocés de la democràcia.